Öncelikle bilmeniz gereken teknolojinin çok hızlı ilerlediği ve kullanılan her yeni teknoloji ile eskiden bildiklerinizin tarihe karıştığı. Bu nedenle projektörlerle ilgili eskiden kalma bilgilerinizi veya önyargılarınızı tamamen unutun. Eğer internet üzerinden araştırma yapacak olursanız güncel yazıları veya karşılaştırmaları okuyun. Birçok yazı eski tarihli. Mesela artık kullanılmayan LcOS teknolojisi anlatılıyor veya 3-çip DLP/LCD teknolojisinden hiç bahsedilmiyor. Android işletim sistemi hiç anlatılmıyor. Hala DLP projektörlerde gökkuşağı etkisi (rainbow effect) olduğunu yazanlar var.
Yeni nesil Akıllı Projektörler (Smart Projector) ile neler yapabilirsiniz?
Cihazınızda Android işletim sistemi kuruluysa, bir Android Tv ile yapabileceğinizden çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Yani dilediğiniz Tv kanalını seyredebilirsiniz, Netflix, BluTv, DisneyTv, Exen, Amazon Prime gibi tüm dünyadan binlerce uygulama dizi ve film kanalını izleyebilirisiniz hem de 3Boyutlu hatta VR destekli. Ayrıca Playstore, Appstore gibi kanallar üzerinden, cihazınıza uyumlu, dilediğiniz oyun veya uygulamayı indirip kullanabilirisiniz.
Artık evinizde siz hangi odadaysanız o odada dev bir akıllı Android TV var. Tavana veya duvara yansıtıp yatarak seyredebilirsiniz.
Mutfakta tezgah duvarına veya tezgahın üzerine yansıtıp birebir izleyerek çeşitli yemekler yapabilirsiniz.
Cihazınızda yüklü olan veya yükleyeceğiniz bir internet tarayıcı ile internette dilediğinizi yapabilirsiniz. Arzu ederseniz, cihazınıza, klavye ve fare de bağlayabilirsiniz.
Çok kısa bir mesafeden dev bir görüntü elde edebilirsiniz.
Yerleşik hoparlörler ile ekstra bir ses sistemine ihtiyaç duymadan stereo olarak dijital surround kalitesinde sinema keyfi yaşayabilirsiniz.
Airplay, Wi-Fi Display, Eshare, Miracast, DLNA aracılığı ile tek dokunuşla IOS veya Android cep telefonunuzun ekranını kablosuz olarak projektörle yansıtabilirsiniz.
Dev ekranda, oyun konsolu veya cep telefonu üzerinden oyun oynayabilirsiniz. Karaoke partileri düzenleyebilirsiniz.
Kaliteli sese sahip bağımsız bir Bluetooth hoparlör olarak kullanabilirsiniz.
USB flash disk, veri diski veya SD kart üzerinden video izleyebilir, dev ekranda fotoğraf albümünüzü düzenleyebilirsiniz.
PC, laptop veya tabletinizi bağlayıp dev ekranda ödevlerinizi yapabilirsiniz, sunum hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz klavye ve farenizi de bağlayabilirsiniz.
Eğer yerleşik pili olan bir cihazınız varsa, yukarıda yazılanları, elektrik prizine bağlı olmadan dilediğiniz yerde yapabilirsiniz. Cafede, okulda, kampta, parkta, yolculukta, vs.
Ve tüm bunları yaparken göz sağlınızı da korursunuz çünkü ışık doğrudan gözünüze gelmez, dağılarak yansır ve mavi ışık yoktur.
Eğer interaktif özelliği olan bir cihazınız varsa dokunmatik kalemi ile yansıtma yaptığınız tüm yüzeyler akıllı tahtaya dönüşür. Çocuklarınızın evde eğitimi için kullanabilir, çocuklarınızla birlikte resim çizebilir, yazı yazabilir, interaktif oyunlar oynayabilirisiniz hem de çocuğunuzu Tv, bilgisayar, tablet veya cep telefonunun zararlı ışınlarına maruz bırakmadan.
Aynı interaktif projektörü iş sunumlarınızda da dokunmatik kalemi ile akıllı tahta olarak kullanabilir, sunumlarınızı daha interaktif hale getirebilirsiniz.
Evinizin dekorasyonunu projektörünüzün özelliklerine göre yeniden tasarlayabilrisiniz.
Evet yukarıdaki tüm özellikler ve çok daha fazlası yeni nesil akıllı projektörlerde mevcut. Asıl önemli olan size hangisi lazım? Hangi projektör sizin ihtiyaçlarınız veya hayalleriniz için yeterli ve bütçenize uygun?
Yeni Nesil Akıllı Projektör seçerken ve alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlatıyoruz. En önemli nokta: eğer incelediğiniz cihazın teknik özellikleri içerisinde (orijinal evrağında) aşağıdaki hususlar yer almıyorsa bilin ki bu özellik o cihazda yoktur. Alacağınız cihazda yüklü olan Android işletim sistemi gibi programların kaçak olmadığından orijinal ve lisanslı sürüm olduğundan emin olun. Yüklü programların otomatik güncelleme yapmaya izin verip vermediğini araştırın.
Ekran Büyüklüğü (screen size): Projektör almanın en büyük avantajlarından birisi 20 inç’ten 300 inç’e kadar ekran büyüklüğüne sahip olmalarıdır.
16:9 formatında köşegen 20 inç = 44 x 25cm
16:9 formatında köşegen 300 inç = 664 x 374cm
20 inçlik (44 x 25cm) minik taşınabilir bir sunum perdesine minimum yansıtma oranı 50inç olan bir projektörle yansıtma yapamazsınız.
Kullanacağınız amaç ve mekana göre alacağınız projektörün en küçük ve en büyük yansıtma oranını öğrenin.
Atım Oranı (Throw Ratio): Atım oranı projektörün ne kadar bir mesafeden ne kadar büyük yansıtma yapacağıdır. Eski teknoloji cihazlarda görüntüyü büyütmek için projektörünüzü metrelerce uzağa yerleştirmeniz gerekiyordu. Günümüzün yeni nesil cihazlarında ise sehpanızın üzerine veya koltuğunuzun yanına yerleştireceğiniz bir projektör ile odanızın tüm duvarını rahatlıkla kaplayacak görüntüler elde edebilirsiniz.
Kullanacağız amaç ve kullanılacak olan mekanın büyüklüğüne göre alacağınız cihazın atım oranını öğrenin.
Eksen Dışı Yansıtma (off-axis ray): Yatay/dikey lens kaydırma (horizontal/vertical lens shift) da denilmektedir. Her cihazda bulunan bir özellik değildir. 15˚/40˚/100˚/130˚ otomatik veya manuel kaydırma yapan cihazlar vardır. Bu özellik size projektörünüzü yansıtma ekranının tam karşısına koymak yerine daha esnek bir konumlandırma yapabilmenizi sağlar. Sadece dikey veya sadece yatay kaydırma sağlayan cihazlar olduğunu unutmayın.
Kullanacağınız amaç ve mekana göre alacağınız projektörün eksen dışı yansıtma özelliğinin olup olmadığını; varsa yatay mı, dikey mi yoksa hem yatay hem de dikey mi olduğunu ayrıca bu işlemin otomatik mi, manuel mi olduğunu öğrenin.
Görüntü (Picture): Görüntü için, eski teknolojilerden kalma alışkanlıkla, genelde ANSI lümen değerine dikkat etmek gerektiği söylenir. Ancak günümüzde tek başına ANSI lümen değerinin büyüklüğü bir projektörü seçmek için yeterli değildir. Klasik anlatımda yansıtma ortamı gün ışığı alıyorsa veya ortam aydınlatması yüksekse büyük ANSI lümen seçilmeli denir. Aslında burada, en az cihazınızın ışık/parlaklık (ANSI lumen) gücü kadar, yansıtma yapılan yüzey de önemlidir. Beyaz badanalı veya saten boyalı veya siyah boyalı bir duvara, 500 ANSI lümenlik bir cihazla yapacağınız yansıtmadan alacağınız verimi; 200 ANSI lümenlik bir cihazla ALR (Ambient Light Rejecting-ortam ışığını ret eden) perde üzerinde rahatlıkla alabilirsiniz. ALR perdeler projektör dışında dolaylı olarak gelen ortam aydınlatma ışığı veya pencereden gelen gün ışığını size geri yansıtmayacaktır. Kısacası, cihazını aydınlık bir ortamda kullanacaksanız yüksek ANSI lümen yerine düşük ANSI lümen + ALR perde de aynı görüntüyü almanızı sağlayacaktır.
Kullanacağınız amaç, mekan ve bütçenize göre alacağınız projektörün ışık gücüne karar verin. Yüksek ANSI lümen veya düşük Ansı lümen + ALR perde veya hem yüksek ANSI lümen hem ALR perde. En iyi görüntüyü alabilmek için en uygun yansıtma yüzeyine de (özel perde) sahip olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Ses (noise) ve Isınma (temperature): Ses ve ısınma için, yine eski teknolojilerden kalma alışkanlıkla, genelde yüksek ses çıkaran bir projektörün film izleme keyfinizi bozacağı söylenecektir. Doğru; eskiden, projektörlerde kullanılan lambanın ısınması sonucu soğutma fanı devreye girer ve rahatsız edici bir üfleme sesi çıkarırdı. Günümüzde, hem DLP hem de LCD cihazlarda kullanılan LED lambalar (soğuk ışık kaynağı) sayesinde ısınma sorunu olmadığı gibi birçok modelde soğutma fanı dahi bulunmamaktadır.
Alacağınız cihazın ışık kaynağının ne olduğunu, soğutma fanı olup olmadığını öğrenin.
Çözünürlük (resolution): TV alırken kullandığınız çözünürlük bilgisi projektörler için de geçerlidir. 1080P; Full HD, 4K; Ultra HD anlamına gelmektedir. Çözünürlük ne kadar yüksekse görüntü kalitesi o kadar iyi olacaktır.
Kullanacağınız amaç, mekan ve bütçenize göre alacağınız projektörün çözünürlüğüne karar verin. Film seyretmek? Dinamik görüntülü oyun oynamak? Yazı okumak? Her birini ayrı ayrı daha iyi yapan cihazlar olduğu gibi tüm özelliklere sahip cihazlar da bulunmaktadır.
Karşıtlık Oranı (contrast ratio): Eski cihazlarda çok önemli bir özellikti ancak DLP veya LCD teknolojisi olan LED ışık kaynağı kullanan yeni nesil bir projektörde karşıtlık oranının çok önemi kalmadı. Yine de ayırt edici renkler ve daha net bir görüntü için yüksek karşıtlık oranını kontrol edebilirsiniz.
Ses (sound): Eski teknoloji cihazlarda hemen hemen tüm projektörlere kablo ile ses sistemi bağlantısı vardı. Yeni teknoloji projektörlerde ise Wi-Fi üzerinden (2.4G veya 5.0G veya her ikisi birden) veya Bluetooth (5.0) ile tüm uyumlu ses sistemlerine kablosuz olarak bağlanmak mümkün. Bunun yanı sıra birçok cihaz kaliteli ve doygun ses alabileceğiniz dahili hoparlörlere sahip. Hatta bazı modellerde Digital Surround özelliği dahi bulunmakta, bazılarını ise bağımsız bir Bluetooth hoparlör olarak sadece müzik dinlemek için de kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız amaca ve birlikte kullanacağınız diğer cihazlara uyum açısından Wi-Fi (tek kanal mı, çift kanal mı?) ve Bluetooth (5.0 mı daha eski bir sürüm mü?) özelliklerini araştırın. Dahili hoparlörü olup olmadığını, kullanılan hoparlörün gücünü ve bağımsız Bluetooth hoparlör olarak kullanıp kullanamayacağınızı öğrenin.
Bağlantı noktaları (ports): Sahibi olduğunuz veya almayı planladığınız diğer cihazlarla bağlantı açısından girişler büyük öneme sahiptir. Günümüzün yeni teknoloji projektörlerinde; USB (flash bellek, sabit veri diski, klavye, fare, oyun kumandası, Tv stick), LAN (kablolu internet için), AV (kablolu kulaklık için), S/PDIF (ses sistemi için), HDMI (PC, laptop, tablet, oyun konsolu, Tv box için),TF card (hafıza kartı için) bağlantı girişleri bulunmaktadır.
Kullanacağınız amaca uygun olması ve birlikte kullanacağınız diğer cihazlara bağlanabilmesi açısından en azından HDMI, USB ve AV girişleri olmasına dikkat edin.
Uzaktan kumanda (remote control): Eski teknoloji cihazlarda pek bulunmayan bir özellik olan uzaktan kumanda yeni teknoloji bir projektörün olmazsa olmazı. Nasıl ki uzaktan kumandası olmayan bir Tv almazsanız projektör de almayın. Hem kızılötesi hem de Wi-Fi üzerinden çalışan kumandalar olduğu gibi her iki özelliğe sahip cihazlar da bulunmaktadır.
Kullanım rahatlığı ve konforunuz açısından kesinlikle cihazın uzaktan kumandası olup olmadığını öğrenin.
Pil (battery): Yeni teknoloji taşınabilir projektörlerin son modellerinde genellikle şarj edilebilen bir pil bulunmaktadır. Bazı modellerde, uzun bir filmi, tam şarjlı pil ile kesintisiz olarak seyredebilirsiniz (3 saate kadar). Bluetooth hoparlör olarak günlerce müzik dinleyebilirsiniz. Hatta bazı modellerde projektörünüzün pilini güç kaynağı (power bank) olarak kullanıp cep telefonunuzu şarj edebilirsiniz veya projektörünüzü harici bir güç kaynağına (power bank) bağlayıp projektörünüzün pilini şarj edebilirsiniz.
Kullanacağınız amaca ve mekana uygun olarak, alacağınız projektörün dahili pili olup olmadığını ve kapasitesini öğrenin.
“Yeni Nesil Projeksiyon Cihazı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” ile ilgili yorum;